Ksenija R. Benaković
Dopredsjednica / Voditeljica radionica (ECHA specijalist za obrazovanje darovitih)
Već trideset godina radim kao psiholog u dječjem vrtiću i ponosna sam majka troje uspješnih mladih ljudi. Sretno sam udana, a suprug mi je i bračni i poslovni partner jer smo zajedno pokrenuli Udrugu „Vjetar u leđa“ koja pruža podršku darovitoj djeci. Završila sam četverogodišnji studij gestalt psihoterapije te povremeno, kroz rad, pružam „vjetar u leđa“ klijentima koji mi povjere svoje probleme. Posebna mi je ljubav i specijalizacija rad s darovitom djecom. Njihov entuzijazam i „ iskričavost“ me oduševljavaju i uživam u planiranju i provođenju radionica s njima. Veseli me kad vidim da se moja radoznalost poklopila s njihovim interesima jer onda otkrivamo svijet zajedno. Trenutno sam u međunarodnoj edukaciji za stjecanje zvanja specijalista za rad s darovitom djecom (ECHA specialist). Volim verbalne i matematičke zagonetke, kvizove, mozgalice, križaljke i sudoku. Uvijek ću radije kupiti knjigu nego cipele 🙂. Sva su mi godišnja doba draga jer nose osvježenje i promjenu, pa tako uživam u plivanju ljeti, šetnjama u proljeće i jesen te u kuhanom vinu na Božićnom sajmu zimi. Volim učiti i dijeliti stečeno znanje drugima.
Tomislav Goldin
Tajnik / Voditelj Radionica (ECHA specijalist za obrazovanje darovitih)
Radim kao školski psiholog u jednoj zagrebačkoj školi i kao autor radionica i edukator u našoj udruzi. U radu s djecom mi je najbitniji odnos. Svoj odnos s njima gradim kroz kombinaciju zabave, glupiranja, učenja i poštovanja. Volim igrati video igrice, bilo na PC-u ili na plejki. Igranje igrica me opušta - da, veliko sam dijete. Fanatično pratim Formulu 1 i obožavam "strateške probleme" i rješavanje istih. Upisao sam ECHA specijalizaciju pa se čini da ću se uskoro morati uozbiljiti   😀
Sanja Bartaković
Voditeljica radionica
Radim kao psihologinja u dječjem vrtiću i trenutno sam u edukaciji i terapije igrom i NLP-a. Dječja znatiželja, entuzijazam i doživljaj svijeta me uvijek iznova oduševljavaju. Volim stalno nešto novo otkrivati, istraživati, učiti i stvarati, a Iskrice doživljavam kao idealnu priliku da istražujem zajedno s djecom. U slobodno vrijeme uživam u različitim sportovima, najčešće su to rolanje, squash i odbojka.
Tena Benaković
Voditeljica radionica
Pozdrav! Diplomirala sam psihologiju na Hrvatskim studijima i trenutno radim kao pripravnik-psiholog u osnovnoj školi. Kako sam dospjela ovdje? Pa, kao vrlo malena, uživala sam u periodu kada bi se prije spavanja, brat, sestra i ja okupili i slušali priče za laku noć - pune čarolija, misterija i avantura. Kako sam odrastala, moja potraga za takvim pričama se počela manje fokusirati na knjige, filmove i pjesme, a više na same ljude - njihove priče, brige, želje i osjećaje. Volontirajući, i kasnije, radeći u ovoj udruzi, 'zaljubila' sam se u rad s djecom i odlučila biti 'ogledalo' u njihovom životu, koje će im pomoći da uvide svoje snage, unutarnju ljepotu i jedinstvenost, a i osnažiti ih da preoblikuju svoje osobne prepreke u prostor za rast i razvoj.
Marija Bijelić
Voditeljica Radionica
Bok, ja sam Marija. Diplomirala sam pedagogiju i povijest umjetnosti te vrlo rado kombiniram te dvije struke. Volim dokumentarce, putovanja i učenje novih stvari. Rad s darovitom djecom je predmet mog znanstvenog interesa te je neiscrpan izvor novih znanja, informacija i izazova.
Luana Blaslov
Voditeljica radionica
Na završnoj sam godini diplomskog studija etnologije i kulturne antropologije i španjolskog jezika i književnosti. Od malena sam glumila učiteljicu pred skromnom, no upijajućom publikom (hvala sestri i bratu što su se sa mnom igrali "škole" :-)). Kroz djetinjstvo sam se upoznala s raznim hobijima, od individualnih i timskih sportova do glazbene škole i manekenstva. U svojim dvadesetim ispucavam svoju prvu strijelu i od tada ne  puštam luk iz ruke. Volim streličarstvo jer udovoljava mojoj upornosti i znatiželji. Trenerica sam SK "Zadar". Za vrijeme studija prisjetila sam se koliko uživam raditi s djecom i mladima, stoga su sva volontiranja i prakse na fakultetu bili u tom području. U radu s najmlađima (a vrijedi i za starije!) naučila sam da je entuzijazam glavna pokretačka energija kad želiš drugoga nečemu poučiti. Puno naučim od djece. Slobodno vrijeme najradije ispunjavam čitanjem stručne literature ili šetnjom po prirodi. Kad nisam u moru, onda hodam po planinama. Ako nisam ni tamo, onda sam već projurila biciklom i nestala iza ugla.
Josipa Bošković
Voditeljica radionica
Ja sam Josipa Bošković rođena 1988. godine u Đakovu gdje završavam osnovnu i srednju školu. Nakon toga na Učiteljskom fakultetu u Osijeku završavam Predškolski odgoj, a u želji za daljnjim usavršavanjem završavam Filozosfki fakultet u Zagrebu te stječem zvanje Magistar pedagogije i antropologije. Poslije fakultetskog obrazovanja odradila sam stručno osposobljavanje u osnovnoj školi u Đakovu gdje sam provodila radionice sa djecom i učiteljima. Odmah po završetku stručnog osposobljavanja radim u Zagrebu u vrtićima kao pedagog i odgojitelj. U slobodno vrijeme se stručno usavršavam preko raznih edukacija, čitam knjige i putujem.
Bojan Branisavljević
Voditelj radionica (ECHA specijalist za obrazovanje darovitih)
Servus! U jednom svijetu sam psiholog, stručni suradnik u dječjem vrtiću, s kolegama iz udruge u edukaciji za specijalista za rad s darovitom djecom. U drugom svijetu sam homo ludens, zarobljen u međuprostoru između realnosti i mašte, punom znanstvene i neznanstvene fantastike, role playing igara, igara na ploči i računalu, knjiga… Znanstvenik u duši, dijete po uvjerenju, Iskrice su sinteza svega u čemu uživam.  Potaknuti kod djece znatiželju i kreativnost, pomoći im usvojiti alate za istraživanje svijeta kako bi u njemu mogli stvarati i ostvariti sebe – neprocjenjivo!
Lea Cikron
Voditeljica radionica
Lea je psihologinja koja radi kao stručna suradnica psihologinja (Škola za modu i dizajn, DV Frfi), nastavnica psihologije (Škola za modu i dizajn, Srednja strukovna škola Velika Gorica) i voditeljica radionica za potencijalno darovitu i darovitu djecu (udruga Vjetar u leđa). Uživa u radu s djecom različite dobi, posebno u identifikaciji i poticanju darovitosti te savjetovanju. Privatno uživa u prirodi, obitelji i druženju s prijateljima, koristi trčanje kao dobru vlastitu psihoterapiju, veseli se planiranju svakog putovanja i veliki je ljubitelj ljeta. Raste u svojoj kreativnosti kroz rad s darovitom djecom, voli učiti od djece i ne zamišlja se ni u jednoj drugoj grani psihologije. Voli što radi, radi što voli!
Nadina Đuretić
Voditeljica radionica

Bok, ja sam Nadina. Imam 39 godina i već sam dva puta mama.
Ta uloga mi je najdraža u životu, a sljedeća je da "rastem" s djecom u vrtiću...najčešće me zovu teta, ali zapravo sam odgojiteljica. A kako volim dobar vjetar u leđa, rado iskrim sa Iskricama ponedjeljkom. Jaaaako sam znatiželjna i volim slušati, njušiti, promatrati i razmatrati svijet oko sebe. Kad je tako zanimljiv, što ću?!
U slobodno vrijeme plešem (salsu...ne šalšu, to je umak), crtam, slikam, kuham, prekrajam, volim običnim stvarima davati nove, neobične uloge - neki bi rekli da sam kreativna.
Volim dobar smisao za humor, volim neobične ljude, volim gledati dokumentarce, najčešće vezane za prirodu i znanost, volim poslušati pametne ideje (prava sam TEDsterica)...i svakim danom pokušavam biti što bolja verzija sebe. Kako bi rekao striček Gandhi, budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu.

Bruno Fiala
Urednik stranice / Povremeni voditelj (ECHA specijalist za obrazovanje darovitih)
Psiholog. S temom darovitosti i talenta bavim se od 2011. Jedan sam od 6 članova udruge koji studiraju da bi postali ECHA specijalisti za darovite, podspecijalizacija mi je kreativnost. U udruzi sam zadužen za razvoj i osmišljavanje novih radionica, a trenutno s Bojanom radim na razvoju edukativnih RPG igara kao sredstava za poticanje kreativnosti i mašte. Uređujem web udruge, tragam za potencijalnim suradnicima i tražim nove ideje kako unaprijediti naš rad. Znam više o serijama nego o filmovima. Znam nabrojati više fantasy pisaca, nego onih koji pišu science fiction. Ako nisam doma, vjerojatno sam na nekom koncertu ili sam otputovao. Obilazim glavne gradove po Europi kad imam vremena (za sada 14). Da me probudite u pol tri ujutro i pitate me nešto o dnevno političkim temama, rado bih se s vama upustio u priču, ali mislim da bi djecu trebalo zakonom zaštititi od tih strahota. Znatiželja i kreativan pristup problemima su dvije sposobnosti koje volim vidjeti kod djece. Također i sposobnost razmišljanja svojom glavom. Nadam se da im naše radionice mogu pomoći da to i razvijaju.
Hana Paver
Voditeljica radionica - Split
Ja sam Hana Paver, psihologinja koja se već na početku studija orijentirala na rad s djecom i mladima. Upoznala sam se s radom s potencijalno darovitom djecom tijekom rada kao pripravnica u osnovnoj školi i u udruzi Vjetar u leđa u Zagrebu. Sada sam školska psihologinja i profesorica u ''Gimnazijskom kolegiju Kraljica Jelena'' u Splitu i nastavljam sa širenjem svijesti o važnosti rada te s radom s potencijalno darovitima. U slobodno vrijeme zabavljam se sa ''izradi sam'' projektićima, rolam, čitam, gledam serije, pratim superjunake i eto po novom: šetnje uz more, plivanje, ronjenje i bilo što vezano za more. Svoje interese upotpunjujem sa znanjima psihologije i sve koristim u radionicama sa djecom. Rado dijelim znanje i rado učim, najviše kroz zabavu i različite izazove! 😀
Tihana Vukosav
Voditeljica radionica
Profesorica sam psihologije i profesorica pedagogije, te magistrica znanosti iz područja pedagogije. Moje radno iskustvo vezano je uz rad s tinejdžerima i studentima, uz prevođenje znanstveno-stručnih tekstova iz područja odgoja i obrazovanja, kao i uz međunarodno poslovno okruženje. Od najranije dobi intrinzično sam motivirana za neposredni rad s djecom, a prve korake sam stvarala pomažući školskim prijateljima u svladavanju nastavnog gradiva i rješavanju adolescentnih ‘problema’, da bi se usavršavala (i dan danas) u direktnom odnosu sa svojim kćerima. Joga, pilates ili duge šetnje šumom su dio moje svakodnevnice, a mindfulness znanje i iskustvo prenosim i na najmlađe s misijom da ću im na taj način pomoći ojačati mentalno zdravlje, kako bi jednom lakše ušli u svijet odraslih. Moje pametne glavice me tijekom svake radionice ispune pozitivom i daju vjetar u leđa za novi susret, koji pripremam s puno ljubavi. A njihov veseli dolazak s pitanjem ‘i što ćemo danas istraživati?’ ide u prilog činjenici da Iskrice rade onako kako dijete voli - zabavno, opušteno i znatiželjno. I ja s njima...
Petra Šparica
Voditeljica radionica
Petra Šparica (1980.) dipl. ing. geologije, smjer geologija – paleontologija, Muzejska pedagoginja. Stručno osposobljavanje odradila je u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u svojstvu muzejskog pedagoga. Naglasak radnih aktivnosti bio je rad s posjetiteljima te osmišljavanje programskih aktivnosti za vrtiće i škole. Obavljala je redovite poslove za organizirane grupe posjetitelja, aktivno sudjelovala u organizaciji i realizaciji muzejskih pedagoških programa kao što su stručne i kreativne radionice u muzeju i izvan njega. Samostalno je osmislila uspješne projekte za djecu i mlade. Trenutno je zaposlena kao Viši stručni suradnik za socio kulturne i edukativne programe u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad.

 

Dijana Ravlić
Voditeljica radionica
Učiteljica razredne nastave i engleskog jezika kreativnog i ambicioznog uma. Izrazito sam motivirana za konstantno učenje i širenje vidika, posebno u polju psihologije. Volim miris nove knjige, cimeta i vruće kave!
Marija Popovac Tomšić
Voditeljica radionica
Rođena sam u Splitu 1980. godine. U Zagrebu sam završila studij psihologije (Hrvatski studiji, 2006) i postdiplomski stekla zvanje Klinički Gestalt psihoterapeut (IGW – Institut für Integrative Gestalttherapie Würzburg, Njemačka, 2017). U sretnom sam braku i majka dvoje djece. Suradnica Udruge Vjetar u leđa od 2012. godine. Nakon više od dekade raznolikih poslovnih iskustava, najveće ispunjenje u radu pronašla sam u individualnoj psihoterapiji i grupnim aktivnostima s darovitom djecom. U radu s Iskricama me svaki puta ispočetka oduševljavaju dječja znatiželja, sreća i zadovoljstvo prilikom razrješenja intelektualnih izazova. Osobito uživam u podršci njihovoj intrinzičnoj motivaciji za znanjem i istraživanjem, kao i primjeni gestalt pristupa u oblikovanju radionica. Vjerujem kako je uz podršku kognitivnom i socijalnom razvoju, neizostavno važno, praćenje i podržavanje zdravog emocionalnog razvoja i samopoštovanja djece. Prilikom poticanja emocionalnog razvoja darovite djece, osvještavanja i samopoštovanja, posebno volim primjenjivati asocijativne karte i tehnike opuštanja i izražavanja kreativnosti kroz priču i crtež.
Bruno Benaković
Voditelj radionica
Moje ime je Bruno, student sam psihologije i volontiram u udruzi Vjetar u leđa od njenog osnutka. Volim igrati šah, voziti bicikl i putovati. U slobodno vrijeme sudjelujem još u volonterskim projektima kao što su Mind the Mind i Better together.
Ivna Sladić
Voditeljica radionica
Ja sam Ivna, nesuđena (ali i diplomirana) ekonomistica i sretna magistra psihologije. Svoje prve korake (i prave i radne) provela sam u istom vrtiću. Trenutno sam na završnoj godini edukacije iz geštalt psihoterapije. U radu s djecom najviše me inspirira njihova neposrednost, prisutnost, kreativnost i autentičnost. Za sebe bih rekla da sam vrlo znatiželjna, uporna i kreativna – što me je privuklo radu s darovitom djecom i što mi je dalo vjetar u leđa za nova iskustva, izazove i učenje s njima i od njih. Najbolje se izražavam kroz pokret i ples (tango), olovku ili kist i boju, fotografiju, a sve više volim eksperimentirati s glazbom (posebno s udaraljkama). Obožavam biti u prirodi gdje najbolje pronalazim svoj unutarnji mir.
Manuela Rebić
Voditeljica radionica
Bok, jɑ sɑm Mɑnuelɑ. Psihologinjɑ sɑm i trenutno rɑdim kɑo stručnɑ sɑvjetnicɑ u Centru zɑ informirɑnje i sɑvjetovɑnje u kɑrijeri. Učenje mi je vrlo vɑžno pɑ sɑm upisɑlɑ i edukɑciju biheviorɑlno-kognitivne terɑpije. Obožɑvɑm rɑd s dɑrovitom djecom. Zɑhvɑljujući svom mentoru, počelɑ sɑm s time odmɑh nɑ početku svog stručnog osposobljɑvnjɑ. Nɑstɑvilɑ sɑm s nɑučenim i u jednoj osnovnoj školi gdje sɑm rɑdilɑ kɑo stručni surɑdnik psiholog, ɑ sɑdɑ se trudim dovesti dɑrovite i u svoj centɑr kɑko bih i dɑlje rɑdilɑ to što volim J Svoje slobodno vrijeme ispunilɑ sɑm rɑznim hobijimɑ - od plivɑnjɑ i vrtlɑrenjɑ do čitɑnjɑ i učenjɑ strɑnih jezikɑ.