Siniša Benaković
Predsjednik
Kao dječak imao sam puno ideja što bi htio postati kada odrastem. Na svom putu odrastanja ideje su mijenjale veličine i oblike. Neke su bile dohvatljive, neke nisu, a o nekima još uvijek sanjam ( npr. put u svemir, biti dio tima Jacques-Yves Cousteau-a na brodu Calypso, pronalazak formule za sintetizirani škrob kojim bi se riješio problem gladi u svijetu itd.). Od dječaka s puno snova i mogućnosti osjećam da sam postao osoba s nedovoljno iskorištenim potencijalom. Budući da sam na svom putu uspona i padova stekao znanja i iskustva, htio sam pomoći današnjoj djeci da lakše ostvare svoje potencijale. Uz pomoć tima izuzetno kvalitetnih i stručnih ljudi, moja supruga i ja smo osnovali Udrugu Vjetar u leđa, kako bi djeci pružili široku paletu mogućnosti da razviju svoje potencijale. Njihov uspjeh je i moja sreća. Samo naprijed… Eh, da sam ja imao ovakav vjetar u leđa kad sam bio dječak na fotografiji .. tko zna …
Ksenija R. Benaković
Dopredsjednica / Voditeljica radionica (ECHA specijalist za obrazovanje darovitih)
Već trideset godina radim kao psiholog u dječjem vrtiću i ponosna sam majka troje uspješnih mladih ljudi. Sretno sam udana, a suprug mi je i bračni i poslovni partner jer smo zajedno pokrenuli Udrugu „Vjetar u leđa“ koja pruža podršku darovitoj djeci. Završila sam četverogodišnji studij gestalt psihoterapije te povremeno, kroz rad, pružam „vjetar u leđa“ klijentima koji mi povjere svoje probleme. Posebna mi je ljubav i specijalizacija rad s darovitom djecom. Njihov entuzijazam i „ iskričavost“ me oduševljavaju i uživam u planiranju i provođenju radionica s njima. Veseli me kad vidim da se moja radoznalost poklopila s njihovim interesima jer onda otkrivamo svijet zajedno. Završila sam međunarodnu edukaciju za stjecanje zvanja specijalista za rad s darovitom djecom (ECHA specialist). Volim verbalne i matematičke zagonetke, kvizove, mozgalice, križaljke i sudoku. Uvijek ću radije kupiti knjigu nego cipele 🙂. Sva su mi godišnja doba draga jer nose osvježenje i promjenu, pa tako uživam u plivanju ljeti, šetnjama u proljeće i jesen te u kuhanom vinu na Božićnom sajmu zimi. Volim učiti i dijeliti stečeno znanje drugima.
Tomislav Goldin
Tajnik / Voditelj Radionica (ECHA specijalist za obrazovanje darovitih)
Radim kao školski psiholog u jednoj zagrebačkoj školi i kao autor radionica i edukator u našoj udruzi. U radu s djecom mi je najbitniji odnos. Svoj odnos s njima gradim kroz kombinaciju zabave, glupiranja, učenja i poštovanja. Volim igrati video igrice, bilo na PC-u ili na plejki. Igranje igrica me opušta - da, veliko sam dijete. Fanatično pratim Formulu 1 i obožavam "strateške probleme" i rješavanje istih. Završio sam ECHA specijalizaciju pa se čini da ću se uskoro morati uozbiljiti   😀
Sanja Bartaković
Voditeljica radionica
Radim kao psihologinja u dječjem vrtiću i trenutno sam u edukaciji i terapije igrom i NLP-a. Dječja znatiželja, entuzijazam i doživljaj svijeta me uvijek iznova oduševljavaju. Volim stalno nešto novo otkrivati, istraživati, učiti i stvarati, a Iskrice doživljavam kao idealnu priliku da istražujem zajedno s djecom. U slobodno vrijeme uživam u različitim sportovima, najčešće su to rolanje, squash i odbojka.
Marija Bijelić
Voditeljica Radionica
Bok, ja sam Marija. Diplomirala sam pedagogiju i povijest umjetnosti te vrlo rado kombiniram te dvije struke. Volim dokumentarce, putovanja i učenje novih stvari. Rad s darovitom djecom je predmet mog znanstvenog interesa te je neiscrpan izvor novih znanja, informacija i izazova.
Lea Cikron
Voditeljica radionica
Lea je psihologinja koja radi kao stručna suradnica psihologinja (Škola za modu i dizajn, DV Frfi), nastavnica psihologije (Škola za modu i dizajn, Srednja strukovna škola Velika Gorica) i voditeljica radionica za potencijalno darovitu i darovitu djecu (udruga Vjetar u leđa). Uživa u radu s djecom različite dobi, posebno u identifikaciji i poticanju darovitosti te savjetovanju. Privatno uživa u prirodi, obitelji i druženju s prijateljima, koristi trčanje kao dobru vlastitu psihoterapiju, veseli se planiranju svakog putovanja i veliki je ljubitelj ljeta. Raste u svojoj kreativnosti kroz rad s darovitom djecom, voli učiti od djece i ne zamišlja se ni u jednoj drugoj grani psihologije. Voli što radi, radi što voli!
Tena Benaković
Voditeljica radionica
Pozdrav! Diplomirala sam psihologiju na Hrvatskim studijima i trenutno radim kao pripravnik-psiholog u osnovnoj školi. Kako sam dospjela ovdje? Pa, kao vrlo malena, uživala sam u periodu kada bi se prije spavanja, brat, sestra i ja okupili i slušali priče za laku noć - pune čarolija, misterija i avantura. Kako sam odrastala, moja potraga za takvim pričama se počela manje fokusirati na knjige, filmove i pjesme, a više na same ljude - njihove priče, brige, želje i osjećaje. Volontirajući, i kasnije, radeći u ovoj udruzi, 'zaljubila' sam se u rad s djecom i odlučila biti 'ogledalo' u njihovom životu, koje će im pomoći da uvide svoje snage, unutarnju ljepotu i jedinstvenost, a i osnažiti ih da preoblikuju svoje osobne prepreke u prostor za rast i razvoj.
Luana Blaslov
Voditeljica radionica
Na završnoj sam godini diplomskog studija etnologije i kulturne antropologije i španjolskog jezika i književnosti. Od malena sam glumila učiteljicu pred skromnom, no upijajućom publikom (hvala sestri i bratu što su se sa mnom igrali "škole" :-)). Kroz djetinjstvo sam se upoznala s raznim hobijima, od individualnih i timskih sportova do glazbene škole i manekenstva. U svojim dvadesetim ispucavam svoju prvu strijelu i od tada ne  puštam luk iz ruke. Volim streličarstvo jer udovoljava mojoj upornosti i znatiželji. Trenerica sam SK "Zadar". Za vrijeme studija prisjetila sam se koliko uživam raditi s djecom i mladima, stoga su sva volontiranja i prakse na fakultetu bili u tom području. U radu s najmlađima (a vrijedi i za starije!) naučila sam da je entuzijazam glavna pokretačka energija kad želiš drugoga nečemu poučiti. Puno naučim od djece. Slobodno vrijeme najradije ispunjavam čitanjem stručne literature ili šetnjom po prirodi. Kad nisam u moru, onda hodam po planinama. Ako nisam ni tamo, onda sam već projurila biciklom i nestala iza ugla.
Bojan Branisavljević
Voditelj radionica (ECHA specijalist za obrazovanje darovitih)
Servus! U jednom svijetu sam psiholog, stručni suradnik u dječjem vrtiću, s kolegama iz udruge u edukaciji za specijalista za rad s darovitom djecom. U drugom svijetu sam homo ludens, zarobljen u međuprostoru između realnosti i mašte, punom znanstvene i neznanstvene fantastike, role playing igara, igara na ploči i računalu, knjiga… Znanstvenik u duši, dijete po uvjerenju, Iskrice su sinteza svega u čemu uživam.  Potaknuti kod djece znatiželju i kreativnost, pomoći im usvojiti alate za istraživanje svijeta kako bi u njemu mogli stvarati i ostvariti sebe – neprocjenjivo!
Bruno Fiala
Urednik stranice / Povremeni voditelj (ECHA specijalist za obrazovanje darovitih)
Psiholog. S temom darovitosti i talenta bavim se od 2011. Jedan sam od 6 članova udruge koji su ECHA specijalisti za darovite. U udruzi sam zadužen za razvoj i osmišljavanje novih radionica, a trenutno s Bojanom radim na razvoju edukativnih RPG igara kao sredstava za poticanje kreativnosti i mašte. Uređujem web udruge, tragam za potencijalnim suradnicima i tražim nove ideje kako unaprijediti naš rad. Znam više o serijama nego o filmovima. Znam nabrojati više fantasy pisaca, nego onih koji pišu science fiction. Ako nisam doma, vjerojatno sam na nekom koncertu ili sam otputovao. Da me probudite u pol tri ujutro i pitate me nešto o dnevno političkim temama, rado bih se s vama upustio u priču, ali mislim da bi djecu trebalo zakonom zaštititi od tih strahota. Znatiželja i kreativan pristup problemima su dvije sposobnosti koje volim vidjeti kod djece. Također i sposobnost razmišljanja svojom glavom. Nadam se da im naše radionice mogu pomoći da to i razvijaju.
Josipa Bošković
Voditeljica radionica
Ja sam Josipa Bošković rođena 1988. godine u Đakovu gdje završavam osnovnu i srednju školu. Nakon toga na Učiteljskom fakultetu u Osijeku završavam Predškolski odgoj, a u želji za daljnjim usavršavanjem završavam Filozosfki fakultet u Zagrebu te stječem zvanje Magistar pedagogije i antropologije. Poslije fakultetskog obrazovanja odradila sam stručno osposobljavanje u osnovnoj školi u Đakovu gdje sam provodila radionice sa djecom i učiteljima. Odmah po završetku stručnog osposobljavanja radim u Zagrebu u vrtićima kao pedagog i odgojitelj. U slobodno vrijeme se stručno usavršavam preko raznih edukacija, čitam knjige i putujem.
Hana Paver
Voditeljica radionica - Split
Ja sam Hana Paver, psihologinja koja se već na početku studija orijentirala na rad s djecom i mladima. Upoznala sam se s radom s potencijalno darovitom djecom tijekom rada kao pripravnica u osnovnoj školi i u udruzi Vjetar u leđa u Zagrebu. Sada sam školska psihologinja i profesorica u ''Gimnazijskom kolegiju Kraljica Jelena'' u Splitu i nastavljam sa širenjem svijesti o važnosti rada te s radom s potencijalno darovitima. U slobodno vrijeme zabavljam se sa ''izradi sam'' projektićima, rolam, čitam, gledam serije, pratim superjunake i eto po novom: šetnje uz more, plivanje, ronjenje i bilo što vezano za more. Svoje interese upotpunjujem sa znanjima psihologije i sve koristim u radionicama sa djecom. Rado dijelim znanje i rado učim, najviše kroz zabavu i različite izazove! 😀
Tihana Vukosav
Voditeljica radionica
Profesorica sam psihologije i profesorica pedagogije, te magistrica znanosti iz područja pedagogije. Moje radno iskustvo vezano je uz rad s tinejdžerima i studentima, uz prevođenje znanstveno-stručnih tekstova iz područja odgoja i obrazovanja, kao i uz međunarodno poslovno okruženje. Od najranije dobi intrinzično sam motivirana za neposredni rad s djecom, a prve korake sam stvarala pomažući školskim prijateljima u svladavanju nastavnog gradiva i rješavanju adolescentnih ‘problema’, da bi se usavršavala (i dan danas) u direktnom odnosu sa svojim kćerima. Joga, pilates ili duge šetnje šumom su dio moje svakodnevnice, a mindfulness znanje i iskustvo prenosim i na najmlađe s misijom da ću im na taj način pomoći ojačati mentalno zdravlje, kako bi jednom lakše ušli u svijet odraslih. Moje pametne glavice me tijekom svake radionice ispune pozitivom i daju vjetar u leđa za novi susret, koji pripremam s puno ljubavi. A njihov veseli dolazak s pitanjem ‘i što ćemo danas istraživati?’ ide u prilog činjenici da Iskrice rade onako kako dijete voli - zabavno, opušteno i znatiželjno. I ja s njima...
Petra Šparica
Voditeljica radionica
Petra Šparica (1980.) dipl. ing. geologije, smjer geologija – paleontologija, Muzejska pedagoginja. Stručno osposobljavanje odradila je u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u svojstvu muzejskog pedagoga. Naglasak radnih aktivnosti bio je rad s posjetiteljima te osmišljavanje programskih aktivnosti za vrtiće i škole. Obavljala je redovite poslove za organizirane grupe posjetitelja, aktivno sudjelovala u organizaciji i realizaciji muzejskih pedagoških programa kao što su stručne i kreativne radionice u muzeju i izvan njega. Samostalno je osmislila uspješne projekte za djecu i mlade. Trenutno je zaposlena kao Viši stručni suradnik za socio kulturne i edukativne programe u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad.
Dijana Ravlić
Voditeljica radionica
Učiteljica razredne nastave i engleskog jezika kreativnog i ambicioznog uma. Izrazito sam motivirana za konstantno učenje i širenje vidika, posebno u polju psihologije. Volim miris nove knjige, cimeta i vruće kave!

 

Manuela Rebić
Voditeljica radionica
Bok, jɑ sɑm Mɑnuelɑ. Psihologinjɑ sɑm i trenutno rɑdim kɑo stručnɑ sɑvjetnicɑ u Centru zɑ informirɑnje i sɑvjetovɑnje u kɑrijeri. Učenje mi je vrlo vɑžno pɑ sɑm upisɑlɑ i edukɑciju biheviorɑlno-kognitivne terɑpije. Obožɑvɑm rɑd s dɑrovitom djecom. Zɑhvɑljujući svom mentoru, počelɑ sɑm s time odmɑh nɑ početku svog stručnog osposobljɑvnjɑ. Nɑstɑvilɑ sɑm s nɑučenim i u jednoj osnovnoj školi gdje sɑm rɑdilɑ kɑo stručni surɑdnik psiholog, ɑ sɑdɑ se trudim dovesti dɑrovite i u svoj centɑr kɑko bih i dɑlje rɑdilɑ to što volim J Svoje slobodno vrijeme ispunilɑ sɑm rɑznim hobijimɑ - od plivɑnjɑ i vrtlɑrenjɑ do čitɑnjɑ i učenjɑ strɑnih jezikɑ.
Ivna Sladić
Voditeljica radionica
Ja sam Ivna, nesuđena (ali i diplomirana) ekonomistica i sretna magistra psihologije. Svoje prve korake (i prave i radne) provela sam u istom vrtiću. Trenutno sam na završnoj godini edukacije iz geštalt psihoterapije. U radu s djecom najviše me inspirira njihova neposrednost, prisutnost, kreativnost i autentičnost. Za sebe bih rekla da sam vrlo znatiželjna, uporna i kreativna – što me je privuklo radu s darovitom djecom i što mi je dalo vjetar u leđa za nova iskustva, izazove i učenje s njima i od njih. Najbolje se izražavam kroz pokret i ples (tango), olovku ili kist i boju, fotografiju, a sve više volim eksperimentirati s glazbom (posebno s udaraljkama). Obožavam biti u prirodi gdje najbolje pronalazim svoj unutarnji mir.
Bruno Benaković
Voditelj radionica
Moje ime je Bruno, student sam psihologije i volontiram u udruzi Vjetar u leđa od njenog osnutka. Volim igrati šah, voziti bicikl i putovati. U slobodno vrijeme sudjelujem još u volonterskim projektima kao što su Mind the Mind i Better together.
Marija Popovac Tomšić
Voditeljica radionica
Rođena sam u Splitu 1980. godine. U Zagrebu sam završila studij psihologije (Hrvatski studiji, 2006) i postdiplomski stekla zvanje Klinički Gestalt psihoterapeut (IGW – Institut für Integrative Gestalttherapie Würzburg, Njemačka, 2017). U sretnom sam braku i majka dvoje djece. Suradnica Udruge Vjetar u leđa od 2012. godine. Nakon više od dekade raznolikih poslovnih iskustava, najveće ispunjenje u radu pronašla sam u individualnoj psihoterapiji i grupnim aktivnostima s darovitom djecom. U radu s Iskricama me svaki puta ispočetka oduševljavaju dječja znatiželja, sreća i zadovoljstvo prilikom razrješenja intelektualnih izazova. Osobito uživam u podršci njihovoj intrinzičnoj motivaciji za znanjem i istraživanjem, kao i primjeni gestalt pristupa u oblikovanju radionica. Vjerujem kako je uz podršku kognitivnom i socijalnom razvoju, neizostavno važno, praćenje i podržavanje zdravog emocionalnog razvoja i samopoštovanja djece. Prilikom poticanja emocionalnog razvoja darovite djece, osvještavanja i samopoštovanja, posebno volim primjenjivati asocijativne karte i tehnike opuštanja i izražavanja kreativnosti kroz priču i crtež.