Misija

Udrugu ′′Vjetar u leđa′′ čine pojedinci koji vjeruju da darovitoj i talentiranoj djeci treba pružiti dodatne programe jer oni to traže i trebaju. Udruga pomaže darovitoj, kreativnoj i talentiranoj djeci i njihovim roditeljima, organizacijom izvannastavnih aktivnosti, provedbom verificiranog programa ”Iskrice” i savjetovanjem. Udruga svojim djelovanjem nastoji doprinijeti optimalnom razvoju djece, potičući ih da ostvare svoje potencijale.

 

Ciljevi

Povezati stručnjake s područja darovitosti, djecu koja pokazuju darovito ponašanje i njihove roditelje.

Unaprijediti kvalitetu rada s darovitom, kreativnom i talentiranom djecom, kao i uključiti što više djece u naš jedinstveni program ”Iskrice”.

Udruga želi spojiti znanstvenu spoznaju s praktičnim radom i u Zagrebu osnovati Centar za darovitu, kreativnu i talentiranu djecu i mlade.

 

Povijest

2012.

Udruga ”Vjetar u leđa” nastala je kao rezultat želje nekolicine stručnjaka da svojim stručnim i ljudskim sposobnostima, kroz radionice, savjetovanja ili psihoterapiju pruži vjetar u leđa svakom pojedincu (prije svega djeci i mladima), kako bi sigurno krenuo na put osobnog rasta i razvoja te unaprijedio kvalitetu života. Prvi program koji je Udruga ponudila javnosti bio je program rada za potencijalno darovitu djecu ‚,Iskrice” koji je verificiran pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta te Agenciji za odgoj i obrazovanje i ima njihovu suglasnost za provođenje. S početkom školske godine

2015.

Udruga je postala dio ETSN-a, mreže institucija diljem Europe koje se bave potporom darovitoj i talentiranoj djeci. Organizira ju ECHA, Europsko vijeće za darovite.

2016.

Udruga je proglašena pobjednicom natječaja Tele2 i Zaklade Reach for Change – Budi promjena za društveno poduzetništvo u području prava, razvoja i podrške djeci.

2017.

Udruga je pokrenula u suradnju sa stručnjacima iz Izraela, dr. sci. Adva Margaliot (Ph.D. in education from Bar-Ilan University, Expert in Creativity in Education) i dr. sci. Efrat Bengio (Ph.D. in education from Bar-Ilan University, Expert of gifted; special needs children education) – zajednički radimo na novoj lepezi metoda i tehnika za poticanje kreativnosti kod djece.

2018.

Na incijativu dopredsjednice Udruge, Ksenije Ranogajec Benaković, u suradnji s Varaždinskom županijom i Centrima izvrsnosti Varaždin te nizozemskim Sveučilištem Radboud, u Hrvatskoj je krenula međunarodna edukacija za pripremu specijalista za edukaciju darovitih (RITHA) koju pohađa 6 članova Udruge.

Do početka 2020. bit ćemo institucija s najviše stručnjaka ECHA specijalista za edukaciju darovitih u Hrvatskoj!

 

2019.

Program Udruge provodi se u 18 skupina koje pohađa preko 150 djece. Radionice ”Iskrice” provode psiholozi, pedagozi i odgajatelji te razni suradnici educirani za rad sa potencijalno darovitom djecom. Uz to, Udruga se bavi i edukacijom nastavnog osoblja u vrtićima i osnovnim školama, kao i savjetovanjem roditelja. Naši predstavnici sudjeluju i na međunarodnim konferencijama, predstavljajući Hrvatsku u društvu eminentnih svjetskih stručnjaka na području darovitosti.

2020.

U veljači su naši članovi završili međunarodnu edukaciju u organizaciji Radboud Sveučilišta i postali međunarodno certificirani specijalisti za obrazovanje darovitih!